Per saber una mica més qui va ser Salvador Claret i Naspleda

SALVADOR CLARET I NASPLEDA (Vilanna,Girona 29 d´agost de 1909 - Sils, Girona 18 d´agost de 1984 )
Salvador Claret va dedicar gran part de la seva vida a l'automobilisme, ja des del 1934 en què obre a Girona el Garatge Central i on més tard, el 1936, hi muntarà la primera autoescola gironina. Amb una innata visió de futur construirà, el 1948 l´Hostal de la Selva, al terme municipal de Sils ( Girona ), unes instal·lacions totalment avantguardistes: habitacions en petites casetes individuals, restaurant, garatge, servei de grua, gasolinera, taller mecànic, etc., tot el necessari per al viatger i turista que visitava el nostre país en automòbil. De nou, aquesta instal·lació fou la pionera de les construïdes molt més tard al peu de la carretera nacional. Posteriorment, el 1959, obrirà una altra instal·lació hotelera, també a Sils i a la carretera nacional II, l´Hostal del Rolls, que serà un dels edificis més singulars, per la seva forma i decoració, dels anys 1960. Aquesta activitat turística li va ser reconeguda amb la Medalla al Mérito Turístico el 1969.


Però la seva gran tasca i per la qual és conegut i reconegut internacionalment, és per la recerca i recuperació de gran quantitat de material de Patrimoni Tècnic, d'automoció i agrícola, iniciada als anys seixanta, per la qual se´l considerà un dels primers protectors d'aquest patrimoni a Espanya. Aquesta ingent tasca donarà lloc a la creació de la Col·lecció d'Automòbils Salvador Claret a Sils, museu que conté actualment, més de 300 peces entre automòbils, motocicletes, bicicletes i diferents peces d'automoció i que forma part del Sistema de Museus del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.


No sols el seu treball va ésser de recerca, sinó que, amb l'historiador Joaquim Ciuró i Gabarró, va publicar i difondre el primer llibre sobre la història de l'automobilisme espanyol: Historia del automóvil en España.


La seva gran dedicació a l'automòbil el portà a practicar l'automobilisme esportiu participant amb moltes curses, algunes amb caràcter benèfic, com la cursa a favor del Socors Roig Internacional que es va córrer al Circuit de Montjuic durant la Guerra Civil i en la que hi participà amb l'automòbil cedit per l'actriu Madeleine Caroll. Més tard, el 1953 crea, juntament amb Giovanni Pazé, la Organización Internacional de Competiciones Automovilíticas ( OICA ), que desenvoluparà diferents competicions d'automòbils "midgets ", tant a Espanya com a França i Portugal i en les quals hi participà molt activament. També fou fundador del Motor Club Girona, el 1959, entitat que organitzarà a la ciutat diferents curses del Campionat d'Espanya de Velocitat de motociclisme i de karts, utilitzant, com a circuits, traçats urbans dins de Girona i curses de motocross, així com la organització de la I Caravana Internacional de Coches Vetustos Girona Costa Brava.


El 1978, en nom de la Col·leccio d'Automobils Salvador Claret organitzarà la primera edició de la Llotja de l´Automòbil i la Moto Antiga de Sils, primera fira mercat de venda de recanvis i vehicles antics a l´Estat Espanyol. No obstant,tot i la seva llarguíssima trajectòria automobilística, a Girona sempre el recordaran com el primer i potser l'únic que es va aventurar a baixar les escales de la catedral en cotxe.

Print

foto

Salvador Claret Naspleda Bugatti T37

Fotografia © Familia Claret

foto

Salvador Claret i Naspleda Avions Voisin

Fotografia © José Luis Aznar

foto

Salvador Claret i Joaquim Ciuró

Fotografia © Familia Claret

foto

Salvador Claret Naspleda Ford T 1914

Fotografia © Francisco Alguersuari

foto

Salvador Claret Naspleda Ford T

Fotografia © Familia Claret

foto

Amb el seu amic Salvador Dalí

Fotografia © Familia Claret

 
 

Partners

Reinvac
Petroselva
Moto Clásica
XLII Llotja de Sils
Motor Club Girona
A.E.C.D.
feva

Xarxes socials

La nostra presencia a FacebookTwitterEls nostres videos a YoutubeLinkedin